IBM надмина очакванията на анализаторите

IBM обяви по-добри от очакваните предварителни резултати за изминалото тримесечие, което се дължи на силното представяне на компанията в Азия, Европа и развиващите се пазари. ИТ гигантът е увеличил цената на акциите си с 10% и набира преднина в технологичното рали.

В момента IBM е най-голямата компания за технологични услуги в света, като приходите й през четвъртото тримесечие от продължаващи операции са нараснали с 10% до $28.9 милиарда (24% на акция, или $2.80). В същото време Уолстрийт е очаквал приходи от $27.8 милиарда и увеличаване на акциите с $2.60 през Q4, според Reuters Estimates.

Широкият обхват на глобалния бизнес на IBM, воден от силното оперативно представяне на компанията в Азия, Европа и развиващите се страни, е причина за тези феноменални резултати, казва Самюел Палмисано, председател, президент и изпълнителен директор на компанията. Той добавя, че IBM върви в правилна посока към постигане на дългосрочните си цели за приходи-на-акция за 2010 година.

Компанията съобщи и, че 6% от нейните приходи през четвъртото тримесечие са се дължали на валутни печалби. Като цяло за 2007 година, приходите от една акция са се увеличили с 18% на $7.18, включително 5 цента на акция, свързани с продажбата на Printing Systems Division през второто тримесечие.

Годишните приходи на IBM са се увеличили с 8% на $98.8 милиарда, от които 4% се дължат на печалби от валута. Кешовият баланс на компанията в края на 2007 година е бил над $16 милиарда.

Коментар