Samsung поглежда към електромобилите?

Samsung може да се намеси на пазара за електромобили, съдейки по патентните заявки на компанията

Samsung може да се намеси на пазара за електромобили, съдейки по патентните заявки на компанията

Все по-упорити стават слуховете, че Samsung ще започне да произвежда електромобили. Корейският ИТ гигант наскоро е внесъл заявления за цяла серия от патенти за компоненти, които могат да се използват в електрически автомобили, твърди Уол Стрийт Джърнъл.

Заявките за патенти, подадени както в американската Служба за патенти и запазени марки, така и в корейската Агенция за права на интелектуалната собственост, покриват технологии за електрически двигатели, гуми, автомобилна бордова електроника и системи за информация на водача, пише GreenTech.bg.

Представители Samsung са заявили пред WSJ, че компанията няма планове за производство на електрически автомобили. Патентите просто ще оставят отворени някои възможности, твърдят от фирмата. Очевидно е обаче, че тя се оглежда за разгръщане отвъд конкуренцията на пазара на мобилни устройства и телевизионни системи.

Samsung внася регулярно заявки за стотици патенти за технологии и не винаги от това произтича появата на продукти, които да стигнат до ръцете на потребителите. В автомобилната сфера компанията вече има няколко патента и дори отвори собствено поделение за коли през 1990 г., но го продаде на Renault в резултат на азиатската финансова криза от 1997 г.

Сега предприятието работи под името Renault-Samsung Motors. То продава набор от ребрандирани модели на Renault и Nissan, включително кросоувъра QM5, но вече не поддържа никаква връзка с основателите си.

Коментар