Apple подаде патентна заявка за квантов дисплей

Новите квантови дисплеи ще имат по-точни цветове и освен това ще са по-екологични

Новите квантови дисплеи ще имат по-точни цветове и освен това ще са по-екологични

Apple се надява да получи патент за дисплей с квантови точки, предназначен за използване в мобилни устройства като iPhone и iPad. Наскоро компанията от Купертино е подала заявка в Патентното ведомство на САЩ. Очаква се подобна технология да подобри съществено цветовете на екрана.

Квантовите точки във вид на нанокристали имат размер колкото на биологичен вирус. Те могат да се състоят от различни полупроводникови материали, например кадмиев селенид.

Размерът на елементите трябва да бъде обратно пропорционален на дължината на светлинната вълна. Така, частиците с голям размер ще излъчват светлина в червения спектър, а с тези с малък размер – във виолотовия. Чрез манипулиране на размерите на частиците при производството на дисплея, могат да се получат различни оттенъци на цвета с висока точност.

Инженерите на Apple предвиждат вграждане в дисплея на двуцветен филтър (способен да пропуска само една част от спектъра) с квантови точки, благодарение на които може много точно да се настрои цветопредаването. За сравнение, използването на фосфор и органични светодиоди (LED) в съвременните LCD дисплеи не позволява да се променя дължината на светлинната вълна с цел настройка на цвета.

В допълнение, технологията на Apple е по-икономична и има предимства от екологичен характер. Дисплеят с наночастици е по-лек и евтин за производство, както и по-безопасен от гледна точка на околната среда, тъй като не използва вредни вещества.

Наскоро екранът на iPad mini получи ниска оценка от експертите на DisplayMate Technologies, заради по-слабото качество на цвета, в сравнение с конкурентни устройства. Според специалистите, това се дължи на използването на подложки от галиев оксид, индий и цинк.

Коментари по темата: „Apple подаде патентна заявка за квантов дисплей”

добавете коментар...

  1. ???

    г-н az,

    От малоумното Ви изказване човек ще остане с впечатлението, че Google, Samsung, Microsoft, Nokia, и прочее компании нищичко не патентоват, а всичко, което открият и разработят, директно пускат за свободно ползване …

    Интересното е, че за последните 2 години, само патенти на Motorola (част от Google) и Samsung са били обявени за нищожни/невалидни.

    Та, от тази гледна точка, май не са точно Apple тези, които патентоват к’вото им падне и както им падне …

  2. awd

    Що олигофрените от Windofs не патентоват ли всичко?! Apple веднъж са окрадени от Билито и за това патентоват.

  3. az

    ПП да сте наясно изобщо какво е квантова точка? Че от написаното е ясно е изобщо не ви е ясно.

  4. az

    Щях да се изненадам ако не го патентоват. ХАйде бе олигофренои от Аппле, патентовайте въздуха.

Коментар