Турция на път да купи 13 млн. таблета iPad

Тим Кук ще посети Турция, за да уреди лично с Реджеп Ердоган сделката за закупуване на таблени за училищата

Тим Кук ще посети Турция, за да уреди лично с Реджеп Ердоган сделката за закупуване на таблети за училищата

Шефът на Apple Тим Кук ще посети Турция, за да обсъди с правителството евентуална сделка за използване на iPad в образованието, съобщи местният сайт emlakkulisi.com.

По-рано тази година Турция обяви проект FATIH Project, който цели да замени традиционните дъски, тетрадки и учебници с цифрова техника, вкл. таблети. Президентът на страната Реджеп Ердоган посети централата на Apple в Купертино, за да се запознае с последните разработки на компанията. Предполага се, че той е предложил на Apple да се включи във FATIH Project.

На първия етап от реализацията на проекта Турция може да купи 10,6 милиона таблета iPad, с перспектива по-късно да поръча още 2-2,5 млн. устройства. Пълната замяна на морално остарелия инвентар в училищата с таблети iPad трябва да се осъществи за четири години. Предполагаемата стойност на FATIH Project е между 3 и 4 милиарда долара.

Тим Кук ще се разговаря в Турция с Ерджеп Ердоган и ще посети първия в страната Apple Store, който ще отвори врати в началото на 2014 г. в Zorlu Center, Истанбул. Магазинът с площ почти 2000 кв. метра ще има стъклен покрив и форма на куб, подобно на знаменития Apple Store в на Пето Авеню в Ню Йорк.

Последните ходове на Apple подсказват, че компанията пренасочва своето внимание от развити пазари като САЩ и Европа към развиващи се икономики, каквито са Индия, Китай, Турция и Русия.

Коментар