Ubuntu и Android тръгват на едно устройство

Софтуерният разработчик Canonical пусна нов инструмент, който позволява две операционни системи – Ubuntu и Android – да работят на едно мобилно устройство. Версията Ubuntu and Android Dual Boot Developer Preview е предназначена преди всичко за разработчици и ентусиасти, както показва името й.

Приложение в Ubuntu позволява лесно презареждане с операционна система Android

Приложение в Ubuntu позволява лесно презареждане с операционна система Android

Подобна система ще позволи на ентусиастите да се докоснат до бъдещето, каквото го вижда Canonical – потребителят ще може да пусне Ubuntu на смартфон, включен към монитор, клавиатура и мишка, а след това да премине в среда Google Android. За инсталиране на софтуера е необходим смартфон Nexus 4 с Android 4.2 и инструменти ADB на настолен РС.

След инсталирането потребителят получава лесна възможност за превключване между две операционни системи: в Ubuntu и Android се появяват приложения Ubuntu Dual Boot, които извършват превключването без използване на клавишни комбинации или командни редове. С помощта на Android приложението се извършват начално инсталиране, обновяване и презареждане на Ubuntu.

Чрез този инструмент разработчиците ще могат да инсталират Ubuntu на своя Android смартфон или таблет, без да я правят основна система. През следващата година е възможно да се появят първи смартфони с двете операционни системи, инсталирани предварително.

Същевременно, испанската компания Geeksphone планира да пусне смартфон Revolution с процесор Intel Atom Z2560 и две мобилни платформи – Firefox OS и Android.

Коментар