PC Plus се изправя срещу монопола на Windows

Бъдещите Windows PC ще могат да изпълняват сензорни Android приложения

Бъдещите Windows PC ще могат да изпълняват сензорни Android приложения, благодарение на концепцията PC Plus

Свършват ли безоблачните дни за Microsoft? Отговор на този въпрос може да даде предстоящото изложение CES 2014 в началото на януари. Очаква се в Лас Вегас да дебютира нов клас устройства PC Plus.

Новите компютри ще работят под управление на Windows 8.1, но ще позволяват изпълнение на Android приложения, поясняват от компанията Creative Strategies. Концепцията вече се радва на поддръжка от страна на Intel.

Според анализаторите, подобна функционалност се постига чрез софтуерна емулация. Засега няма точни данни за производителността, но се твърди, че всички производители на РС ще подкрепят идеята, която ще направи достъпни за Windows много сензорни приложения.

Самата концепция не е нова. Още през март 2012 г. излезе емулаторът BlueStacks за Windows, няколко месеца по-късно се появи версия за Mac, а през март тази година излезе и вариантът за таблета Surface Pro. Приложението е достъпно за сваляне безплатно от сайта на разработчика, както и предварително инсталирано на някои модели лаптопи.

През юли 2013 г. Asus пусна Transformer Book Trio – устройство, което може да работи както с Windows, така и с Android. Носят се слухове, че Samsung разработва нов таблет с поддръжка на Windows RT 8.1 и Android. Това е напълно резонно, предвид слабите продажби на устройствата с Windows RT 8.1.

Концепцията PC Plus ще заработи на традиционни лаптопи, а не на таблети или хибридни устройства. Новото решение ще бъде съвсем различно от BlueStacks. Много производители обаче могат да изберат именно BlueStacks или да приложат аналогичен подход.

Възможни са три варианта за реализиране на концепцията. Първият предвижда зареждане на две операционни системи, като превключването между тях става със специален клавиш. Вторият вариант се свежда до пускане на Android приложения в отделен прозорец на Windows, а третият е виртуализация на Android, подобно на VMware Fusion за Mac.

PC Plus ще реши основния проблем на Windows, а именно – липсата на достатъчно приложения, адаптирани за сензорен екран, заради което Microsoft е подложена на критики от потребители и производители. Много хора не виждат смисъл да купуват сензорни ноутбуци с Windows 8, тъй като без приложения сензорният екран става ненужен.

Производителите на РС искат да спасят бизнеса си, след като в последните две години продажбите намаляват. Освен това намесата на Microsoft на хардуерния пазар изненада неприятно повечето от тях. PC Plus може да се окаже първият сериозен опит на производителите да избягат от Windows към алтернативна операционна система.

Страшното за Microsoft е, че PC Plus може да отблъсне разработчиците от Windows. Защо наистина те да създават версии на своите приложения специално за Windows, ако могат да продадат на потребителите версии за Android? При подобно развитие, за Microsoft ще стане много трудно да убеди разработчиците да поддържат нейната Windows платформа.

В допълнение, много от крайните потребители на РС не искат промяна в интерфейса, с който са свикнали, а Windows 8 им поднесе именно това.

Любопитна е и позицията на Intel – дългогодишният партньор на Microsoft в ерата Wintel вече поддържа концепцията PC Plus, което се тълкува като предателство. Microsoft не може да повлияе нито на Intel, нито на РС производителите да пускат лаптопи с две ОС, така че новото ръководство на компанията ще се изправи пред сериозно предизвикателство.

Коментар