Кризата с кадрите у нас ще се задълбочи през 2008

Задълбочава се липсата на хора на пазара на труда в България, алармираха от JobTiger.bg. Тревожната констатация важи както за кадри с всякаква квалификация, така и хората без квалификация.
Основните причини за кризата, както и през изминалата година, са растеж на икономиката и разширяване на вече работещите предприятия, нови чужди и български инвестиции, големите инфраструктурни проекти и неефективно използване на персонала.
Миграцията към страните от ЕС на специалисти с различна квалификация ще оказва все по-значим натиск върху пазара. Задържащ фактор за миграцията е слабото владеене на чужди езици.
От значение също така са липсата на задълбочена информация за пазара на труда, ниската мобилност в рамките на страната, липсата на мотивация, особено при младите хора, съчетано с демографския проблем. Това положение се променя, макар и бавно, към добро, но ще продължи да характеризира и 2008 година.
Продължава борбата за привличане на ключови специалисти, като все по-често от водещите компании като алтернатива се разглежда привличането на млади хора и изграждане на кариера във фирмата. Кариерното планиране също е решение, за което все повече компании се замислят.
При много от работодателите все още е проблем липсата на желание да се развиват и обучават служителите. Това води до загуба на персонал и трудности с набирането и мотивирането му.
Все по-често се говори за (но все още рядко се прави) преосмисляне на разпределението на работата във фирмата така, че специалистите да се ползват точно според квалификацията им. Аутсорсингът и временната заетост са две възможни, но все още сравнително нови решения. Наемането на хора в предпенсионна и пенсионна възраст също е възможно решение, смятат от JobTiger.
Тенденцията на увеличение на заплащането все пак ще продължи и през 2008 година, макар и не със същите темпове. Много от фирмите изчерпаха потенциала си за такова увеличение, а някои се справиха единствено с методите на сивата икономика. Това от своя страна поражда неравенство и натиск на пазара. Именно това забави очакваните затваряния и фалити на фирми през 2007 година, заявиха от JobTiger.
Очакваното увеличение на заплатите през 2008 е 15% (средно за всички сектори и региони).
През 2007 много се говори за внос на работна ръка от трети страни. Според JobTiger, временен внос ще се наложи, особено за инфраструктурните проекти, но дългосрочен внос без ясна концепция за развитието на страната през следващите десетилетия би бил прибързан и даже вреден.

по темата: „Кризата с кадрите у нас ще се задълбочи през 2008”

добавете коментар...

  1. mariana

    Във връзка с кризата за кадри, пресен пример описвам: в магазина на Германос в гр.Ловеч присъствах на брутално отношение на управителка около 40 годишна, обижда младо момиче от персонала в присъствието на клиенти, та дори и пред магазина в присъствието на минаващите граждани. После разбрах, че жената е изпратена в магазина да обучава момче на около 23 години за управител и ги снимах как се обучават. Тогава разбрах мотивите на тази жена, че в този магазин трябва да работят само момчета, в противен случай тя е застрашена от загуба и по тази причина налага психичен тормоз на момичетата, които могат да застрашат спокойствието ú.

  2. МХМ

    Повече са защото заплатите са по-големи, тук се цени само физическия труд, интелектуалния – кучета го яли

  3. Зле...зле

    Нека…като работниците по строежите и мутрите са повече от инженерите

Коментар