Задава се мегасделка – SoftBank купува T-Mobile

Японският гигант SoftBank планира да придобие контролния пакет акции на оператора T-Mobile. Мегасделката ще се реализира напролет чрез американското подразделение Sprint за сумата от 19 млрд. долара, предаде Nikkei.

Преговорите между SoftBank и Deutsche Telekom – компанията-майка на T-Mobile – са на финалната права. Поглъщането на T-Mobile ще увеличи приходите на SoftBank Group от мобилни услуги до 7 трилиона йени годишно, което ще превърне компанията във втория по големина оператор в света след China Mobile.

Първоначално, SoftBank е искала да купи T-Mobile чрез размяна на акции, но Deutsche Telekom е отхвърлила подобен вариант, настоявайки за плащане в кеш. За да реализира сделката, японската корпорация е потърсила помощта на американски финансови институции и банки.

По-рано тази година SoftBank погълна третия по големина американски оператор Sprint за сумата от 1,8 трилиона йени, което й осигури четвърто място сред телекомите в света. Броят на американските абонати на Sprint възлиза на 55 млн. броя, докато конкурентите й Verizon Wireless и AT&T имат по около 110 милиона потребители.

Ако сделката между SoftBank и T-Mobile стане факт, погълната компания вероятно ще бъде обединена със Sprint, в резултат на което ще се появи изключително силен играч на американския пазар с около 100 милиона абонати. SoftBank ще контролира тази компания с дял от 60-70%.

Общият брой потребители на мобилните мрежи на SoftBank Group в Япония и САЩ ще нарасне след сделката до 140 милиона от сегашните 100 млн. Подобен ръст ще позволи на компанията да преговаря от по-силни позиции с производителите на смартфони и да увеличи приходите и печалбите си.

Коментари по темата: „Задава се мегасделка – SoftBank купува T-Mobile”

добавете коментар...

  1. БМ

    А защо Дойче телеком иска да продава Т мобайл не стана ясно.

Коментар