Все повече жени ще заемат високи постове

21-и век ще бъде векът на жените и все повече представителки на нежния пол ще заемат високи постове, както в бизнеса, така и в политиката. С тази прогноза се ангажира Линда Шарки, вицепрезидент “Развитие на човешките ресурси” в HP Global, на откриването на годишния форум за кариерно развитие “HP Women’s Summit” в София.

Към по-добро представяне на жените в бизнеса
съсредоточава усилията си корпорацията Hewlett-Packard. Изхождайки от виждането, че разнообразието е от голямо значение за развитието на бизнеса и конкурентоспособността, форумът си поставя за цел да увеличи кариерните възможности за способни жени и да създаде една общност от жени-лидери в Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA).
В подразделението на HP за EMEA съществува по-голямо несъответствие между броя на заетите мъже и жени на управленски постове от който и да е друг регион. Компанията си поставя за цел да обърне тази тенденция не само чрез наемането на повече жени, но и чрез тяхното професионално развитие и задържане, за да могат те да постигнат своите кариерни цели в HP.
До 2035 година дефицитът на управленски кадри в европейските компании ще достигне около 24 милиона позиции, които няма да бъдат запълнени, заяви генералният мениджър на HP България Саша Безуханова, като цитира проучване на Eurostat. Ако обаче жените бъдат приобщени към групата на мениджърите и съотношението между мъже и жени стане 50:50 в тази сфера, то дефицитът през 2035 ще бъде само 3 милиона незаети мениджърски поста.
В момента България е на едно от първите места в Европа
по брой жени на управленски постове, стана ясно от съпътстващата пресконференция. Над 150 жени от всички подразделения на компютърния гигант участват в тридневния форум, който се провежда в столичния хотел Хилтън. Всички те са взели решение да развиват кариерата си в компанията и имат потенциал да бъдат лидери.
Дискусиите в Хилтън се фокусират върху разкриване на ползите от половата равнопоставеност и окуражаването на жените да постигат по-висока бизнес и професионална ефективност. Форумът обсъжда също решението на HP да разкрива възможности за управленски позиции за жени и свързаните с това планове на корпорацията.
На форума ще бъде създадена и кариерна карта с помощта на инструментите на HP за кариерно развитие, като ще бъдат обсъдени знанията и уменията, които водят до положителни решения – за самите жени и за бизнеса. Основна цел е и разработването на препоръки и дейности, както за самите жени, така и за управленския екип на компанията за ЕМЕА.

Коментар