Квантов компютър на NSA ще прониква навсякъде

NSA конкурира научната общност в разработката на квантов компютър

NSA конкурира научната общност в разработката на квантов компютър

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) разработва квантов компютър, който ще „разбива” всякакви схеми за кодиране. Така че, кодирането на целия интернет трафик, за което настояват Google и други ИТ гиганти, няма да предпази потребителите от следене.

Изчислителната мощ на новия компютър ще бъде достатъчна както за атаки на защитени уеб сайтове, така и на правителствени ресурси, които съдържат секретни данни, предаде Вашингтон Пост, позовавайки се на бившия специалист от службите Едуард Сноудън.

В момента NSA провежда тайни експерименти в големи екранирани камери, защитени срещу изтичане на електромагнитна енергия. Подобни условия са необходими за деликатни изследвания в областта на квантовите изчисления, пояснява Сноудън.

Експериментите с квантовия компютър се провеждат в рамките на изследователска програма за проникване в труднодостъпни цели, за която е отделен бюджет от почти 80 милиона долара.

NSA все още не е изпреварила научната общност в разработката на квантов компютър, смята Сноудън. Работите по този проект обаче са факт и компаниите от интернет бизнеса трябва да са наясно, че в даден момент традиционната криптография ще загуби ролята си на преграда срещу опитите за следене.

Коментари по темата: „Квантов компютър на NSA ще прониква навсякъде”

добавете коментар...

  1. WARGAMING

    Те тези от АНС не стига че не спират да си пъхат носа на всякъде , ами и това

  2. Петър

    До nikito_blend
    Има една шопарска приказка гледал дълго шопа в зоологическа градина жирафа и рекъл и отсякъл “те такова животно нема”.

    Ще подкрепя Иванов
    Много некадърни и озлобени хора само плюят по D-Wave и го отричат.
    Колкото и да им е злобно и гадно на критиците компютъра на D-Wave е квантов и те са първите, които са го направили и комерсиализирали.

    Да навлезем в детайли изчисленията са базирани на Adiabatic quantum computation (AQC) много тясно свързано с quantum annealing. Това са кватови процеси и изчисления.

    D-Wave Two е адиабатен КВАНТОВ компютър с 512 кубита реален и работещ и продаден на Lockheed-Martin и на Google за по 10 милиона долара.

  3. nikito_blend

    Иванов, ако сте чели достатъчно трябва да сте наясно че това все още не е истински квантов компютър.

  4. Иванов

    Вече отдавна квантовите компютри са реалност за практическа и комерсиална употреба!

    Предлагам хората от Technews BG да направят статия и да информират повече хора като Драгомир, които живеят в далечното минало.

    Който се интересува може да прочете за канадската компания D-Wave Systems.
    От D-Wave вече са продали квантови компютри на военните на NASA, Google и други организации и лаборатории.

    Накратко за броя кубити през годините:

    На 12 ноември 2007, квантов процесор с 28 кубита

    На 11 май 2011, квантов компютър D-Wave One с процесор от 128 кубита

    През 2013 г. пуснат е квантов компютър с процесор от 512 кубита

  5. Anonymous

    Това е доста успокоително, защото 10 секстилиона изчисление за секунда е внушаваща мощ на такъв компютър???!!!

  6. Драгомир

    Може би е добре да кажем част от традиционната криптография! Разлагането на големи числа може да се осъществи ефективно с квантов компютър. Но има и други алгоритми, които не биха се подали.

    Това че NSA ще създаде реално използваем квантов компютър са спекулации! Учените от цял свят едва наскоро успяха да комбинират 3 Q бита, а се опитват да направят това от повече от 20 години (преди 5 години не можеха да осъществят това и с 2). За да има реално използваем квантов компютър, то е необходимо да има поне 300 Q бита.

    Само да спомена, че повече комбинирани Q битове се получава трудно, защото системата става нестабилна. Така че учените едвам са стабилизирали система с 3 Q бита, а да стабилизират повече – дори и 10 едва ли ще успеят в следващите 20-на години. За 300 едва ли някога ще стане изобщо…

Коментар