Китай призна провал срещу пиратството

Мерките в борбата срещу интернет пиратството в Китай не са дали видими резултати, признаха властите в страната. С развитието на технологиите, на властта става все по-трудно да установява нарушенията, писа Ройтерс, като се позовава на Ян Сяохонг, заместник директор на националната служба по авторско право.
Миналата година президентът на Китай Ху Цинтао се зарече да изчисти интернет от пиратите. В рамките на кампанията правителството ограничи разпространението на онлайн музика и видео от частни компании.
Резултатите обаче не са окуражаващи, макар и случаите на споразумения с пиратите да се са увеличили през 2007 година. Според Сяохонг, необходимо е властта да наказва по-сурово разпространителите на пиратско съдържание в интернет, като въведе по-големи глоби.
В момента Китай подготвя закон, който ще ограничи участието на местното население в онлайн игри, където властта вижда сериозни престъпления.
Към края на миналата година в Китай е имало 210 милиона потребители на интернет. Властта устройва често масови интернет проверки. При една от тях, в началото на този месец, бяха затворени 200 сайта, които рекламират незаконно препарати за подобряване на сексуалното здраве.

Коментар