Две нови ИС заработиха в здравното министерство

Две нови информационни системи заработиха предсрочно в Министерство на здравеопазването, съобщиха от изпълнителя на проекта – фирма Ай Би Ес България.
Решенията са насочени към подобряване на административното обслужване в министерството и са реализирани в рамките на проект по ЗОП от 2007 година. Софтуерните системи използват технологии на IBM Lotus, като предлагат потребителски интерфейс и през Lotus Notes, и през уеб браузър.
Системата за регистрация и следене на дълготрайните материални активи работи в рамките на МЗ и на всички негови второстепенни разпоредители и търговски дружества в страната. Решението дава пълен достъп до съхраняваната информация на определени служители от министерството и ограничен достъп на всички второстепенни разпоредители и търговски дружества.
За всеки тип дълготраен материален актив се използват различни, описателни елементи (атрибути), които се попълват от лечебните заведения. Описанието на дълготрайните материални активи се извършва от отделните лечебни заведения, второстепенни разпоредители и търговски дружества през уеб достъп до системата.
Софтуерът дава възможност за справки и анализи на съществуващата информация по критериите, определени от МЗ.
С втората система, за следене и управление на обществените поръчки, работят служителите от дирекция Инвестиционна политика на МЗ. Решението позволява създаване на различни по вид справки за състоянието на конкретна обществена поръчка или комплексни справки за множество поръчки.
Софтуерът включва контрол на изпълнението на отделните поръчки по фази и етапи, включително до подписването на договор, и се грижи за спазване на приетите срокове, като известява и напомня на служителите за изтичането им.
В досиетата, съхранявани в системата, се съхраняват абсолютно всички документи към определена обществена поръчка и се прикачват и сканирани копия на реалните подписани и подпечатани документи. По този начин системата осигурява пълен електронен регистър и електронен документооборот при провеждане на обществени поръчки в МЗ.

Коментар