Ще чистят мрежата от екстремистки материали

Великобритания иска екстремисткото съдържание да бъде премахнато от Интернет. Този ход има за цел да отнеме правото на ислямистките идеологии да използват един от основните си инструменти за набиране на кадри.

Интернет доставчиците обаче се опасяват, че ще бъдат обвинени в корпоративна цензура, което неизбежно ще доведе до множество съдебни дела срещу тях, ако изпълнят желанието на правителството да контролират по агресивен начин Мрежата.

Британският главен секретар Джаки Смит заяви по повод радикалните мерки и политическата агресия, че Интернет не е област, в която правителството да не може да стъпи, писа siliconvalley.com. Тя сравни плановете на Острова да се бори срещу екстремизма в Мрежата с нейната дългосрочна кампания за борба срещу онлайн педофилите и детската порнография в Интернет.

След като правителството може да вземе мерки срещу манипулирането на уязвими млади хора в социалните сайтове, то Великобритания трябва да предприеме действия и срещу тези, които манипулират за целите на агресивния екстремизъм. Смит допълни, че иска всички незаконни материали в Мрежата да бъдат премахнати.

Въпросите, които се повдигат обаче, са как това може да се направи и кой ще извършва премахването. Британският секретар не навлезе в подробности, казвайки само, че работи в тясно сътрудничество с комуникационната индустрия. От своя страна, доставчиците на услуги не бяха много ентусиазирани от тези нейни думи.

От британската асоциация на интернет доставчиците (ISPA), която представлява компании като BT Group и местните клонове на Time Warner-AOL и Yahoo, казват, че повечето сайтове-нарушители се хостват в чужбина, където правителството няма власт да издава заповеди, по какъвто и да е повод.

А дори и да има интернет страници, за които се подозира, че насаждат идея за тероризъм и които са хоствани във Великобритания, то членовете на ISPA нито имат нужната компетенция, нито желанието да преценят дали даден сайт е незаконен.

Всеки опит за подобни действия, казват от асоциацията, ще бъде равнозначен на корпоративна цензура и може да доведе доставчиците на услуги да станат прицел на множество съдебни дела и обвинения за нарушаване на законите за свободното слово.

За разлика от случаите с детска порнография, която се разпознава лесно още от пръв поглед, полицейското преследване на уеб сайтове, свързани с тероризма, изисква субективна оценка за това дали даден текст на чужд език има за цел да внуши нещо на някого, твърдят от ISPA.

Експертите също се съгласяват с мнението на асоциацията, подкрепяйки тезата, че е изключително трудно да бъдат идентифицирани недвусмислено материали, свързани с тероризъм. Освен това, те казват, че ще бъде доста трудно строгият анти-детско порнографски режим да се разпростре, тъй като в момента той включва цензуриране на части от мрежата, познати като педофилни горещи точки, и не може да се приложи върху сайтове, където се изразяват само мнения, колкото и агресивни да са те.

Коментар