Половината американци искат да бъдат Бил Гейтс

Основателят на Microsoft Бил Гейтс получи ново признание за величието на своята личност. Почти всеки втори американец иска да бъде като него, според проучване на Deep Blue Insight Group, проведено през декември миналата година.

С 47% от вота на анкетираните Бил Гейтс изпреварва телевизионната водеща Опра Уинфри, която събира 25% от гласовете.

На трето място е двойката Том Бреди, смятан за най-добрия куотърбек, и Жизел Бюндхен – бразилски супермодел. След тях се нареждат актьорското семейство Брад Пит и Анджелина Джоли, като всички заедно имат 10% от гласовете.

Водачът на Microsoft се радва на най-голяма популярност сред зрелите американци. 72% от анкетираните на възраст над 65 години искат да бъдат Бил Гейтс, установява проучването. Долната възрастова граница на участниците в анкетата е била 18 години. Deep Blue Insight Group е известна с проучванията си за компании в списъка Fortune 500.

Анализаторите обясняват прехласването по шефа на Microsoft с неговото доминиране в клуба на най-богатите. В продължение на 14 години Бил Гейтс държеше званието най-богат човек на планетата.

През 2006 година Forbes оцени състоянието на Гейтс на 50 милиарда долара, а една година по-късно – на 62,5 милиарда. Въпреки това през юли 2007-а мечтата на всеки втори американец отстъпи първото място по богатство в света на мексиканския магнат Карлос Слим.

Все пак Бил Гейтс си остава най-богатият американец, макар и към октомври миналата година да слезе на трето място в света. С най-голямо състояние в момента се слави индиецът Мукеш Амбани, собственик на нефтохимическата компания Reliance Industries.

В последните години Бил Гейтс се отдаде на благотворителни каузи, като неговият и на съпругата му фонд се подпомага и от милиардера Уорън Бъфет. Освен за борба със спина в Африка, Гейтс заделя средства и за образованието.

Наскоро най-желаният американец обяви, че иска да направи образованието тема на президентските избори в САЩ и за тази цел ще похарчи 30 милиона долара. Както е известно, едва миналата година Бил Гейтс получи дипломата си от Харвард. “Татко, казах ти, че ще се върна”, заяви бизнесменът по време на церемонията.

В друго проучване, по-рано през миналата година, Бил Гейтс беше определен и за най-желаният биологичен баща.

Коментар