Кредитният пазар в Европа се отваря за конкуренция

Европейският парламент одобри на 16 януари закон за потребителските кредити, благодарение на който ползите от единния пазар ще се усетят и при финансовите услуги на дребно. Сега потребителите ще могат да търсят най-добрата оферта от банки и кредитни компании в други страни от ЕС, съобщиха от Европейската комисия.
В различните части на Европа кредитните разходи също са различни. Лихвите по потребителските кредити се различават с до 6%. Докато, например, потребителите във Финландия плащат едва 6,3 % лихва по кредитите си, в Португалия се плащат 12,2 %. Сега ЕС взема мерки да премахне разликите.
На дневен ред ще бъдат прозрачността и правата на потребителите, тъй като при рекламирането на кредити ще трябва да се предоставя една и съща важна информация в цяла Европа. Така ще бъде по-лесно да се сравняват подробности като лихви и санкции за просрочване. В целия ЕС ще се използва един стандартен формуляр, показващ ясно разходите по заема.
След подписването на договор, потребителите ще разполагат с 14 дни, за да го анулират, ако променят мнението си. Това ще даде нови права на почти половината от Европейския съюз.
Потребителите вече няма да бъдат санкционирани за вземането на прибързани решения под натиск. А заемодателите ще станат по-конкурентни, опитвайки се да убедят потребителите да не сключват сделките си другаде, посочват от ЕК.
Новият закон важи за заеми от 200 до 75 000 евро. Той не се отнася до ипотеките и кредитните карти с натрупано-отложено плащане.
Долната граница е поставена за покриване на бързите заеми, направени чрез текстово съобщение по мобилен телефон. Тази практика, при която парите могат да бъдат прехвърлени на заемополучателя за 15 минути, се разраства и е особено популярна в Швеция и Естония.

Коментар