Google се намесва в умния дом с покупка на Nest

Умните термостати на Nest пестят разходи за енергия на домакинствата

Умните термостати на Nest пестят разходи за енергия на домакинствата

Google съобщи, че ще придобие Nest Labs за 3,20 милиарда щатски долара в брой. Nest е производител на обучаващ се термостат и детектор за защита от дим и въглероден окис. Компанията ще продължи да се управлява от сегашния изпълнителен директор Тони Фейдъл.

„Google ще ни помогне да реализираме напълно нашата визия за умен дом и ще ни позволи да променим света по-бързо, отколкото бихме могли, ако продължим сами”, коментира Фейдъл в блога си.

„Имахме голяма инерция, но това [сделката с Google] е космически кораб. Google има ресурси, глобален мащаб и платформа, които ще ускорят растежа на Nest чрез хардуер, софтуер и услуги за дома в световен мащаб”, допълва CEO-то.

Google очевидно показва, че се интересува от участие в домашното смарт пространство, пише CNET. Имаше слухове, че интернет гигантът вече работи по умен термостат. „Google вече е в играта по един или друг начин. Всъщност, първата ми среща с Google беше преди да стартираме Nest”, признава Фейдъл.

Главният изпълнителен директор на Google Лари Пейдж заяви, от своя страна, че Nest вече предлага на пазара невероятни продукти. Това са термостати, които пестят енергия, и аларми за дим, които се грижат за сигурността на семействата.

С ресурсите на Google, умните технологии на Nest ще достигнат до повече домове в повече страни по света. Освен това Google може да помогне на компанията в текущи съдебни спорове с конкурента Honeywell.

Коментар