Държавата обяви нова дискусия за отворения код

Втора публична дискусия на тема „Приложение на системи с отворен код в държавната администрация” обявиха от министерството на Николай Василев – МДААР. Предвижда се събитието да се състои в края на февруари, съобщават организаторите.
Форумът е продължение на първата дискусия по същата тема, която се състоя на 3 декември миналата година. По време на разговорите ще се обсъждат ползите и евентуалните проблеми, които могат да възникнат при внедряване на алтернативни операционни системи в работата на държавната администрация.
За участие в дискусията ще бъдат поканени представители на държавни институции, фирми и организации, работещи със системи с отворен код. Срещата ще е отворена и за всички заинтересовани страни, уверяват от Министерството на държавната администрация и административната реформа.
На миналогодишната среща в обсъжданията се включиха над 100 представители на различни фирми и организации от ИТ сферата.
“Участниците в дискусията обаче не успяха да достигнат до общо становище относно ползите и рисковете от внедряването на алтернативни операционни системи в държавната администрация”, припомнят от МДААР.
Декемврийската дискусия се проведе в разгара на търга за доставка на 60 хиляди софтуерни лиценза на Microsoft за нуждите на държавната администрация. Сделката на МДААР със софтуерния гигант беше и продължава да бъде критикувана остро от обществото на отворения код. На самата дискусия обаче представителите на алтернативните решения не са били достатъчно обединени в отстояване на предимствата на отворения софтуер спрямо продуктите на Microsoft, коментираха участници в срещата.
Очаква се поддръжниците на Linux  да излязат по-добре организирани на предстоящата втора дискусия. Много от коментарите по повод на срещата през декември прокарват схващането, че подобни дискусии са прах в очите и от тях не зависят решенията за това какъв софтуер да се използва в държавната администрация.

Коментар