Крайслер въвежда WiMAX в колите

Крайслер започва разработка на безжична система за комуникация и навигация за своите автомобили от среден и висок клас. Очаква се системата да използва мобилна WiMAX свързаност, да бъде интегрирана с GPS и доставчици на мултимедийно съдържание, съобщиха от ТрансТелеком.

Хората прекарват все повече време в автомобилите си, които постепенно се превръщат в нещо като допълнителна стая на дома или офиса им. “Крайслер в скоро време ще засили безпрецедентно възможностите за свързаност, като достави широк обхват от комуникационни услуги на клиентите направо в техните автомобили”, посочват от компанията.

Освен комуникационни и мултимедийни услуги, системата ще доставя информация в реално време за пътната обстановка и атмосферните условия. Също в реално време ще се тестват електронните модули и ще се извършва ъпгрейд на софтуерните версии на компютризираните системи на автомобила.

Крайслер не са единствената компания, която планира подобна разработка. През последните седмици много от автомобилните производители анонсираха плановете си за създаване на навигационни, комуникационни и развлекателни системи за автомобилите си на базата на WiMAX.

На изложението за потребителска електроника в Лас Вегас компанията Networks In Motion (NIM) представи своето „Клиентско решение за навигационна система със свързаност през WiMAX”. Системата ще позволи търсене в реално време на географска и пътна информация, според местонахождението на превозното средство.

Японските OKI и Alpine пък обявиха сътрудничеството си с дизайнера на чипсети за WiMAX – Runcom Technologies. Предмет на споразумението е разработката на WiMAX навигационна система с интегрирана поддръжка на широколентови безжични комуникации. Системата ще осигури пътни карти, забавления, локална информация, изпращане на информация за техническото състояние на автомобила и други високоскоростни IP приложения.

Коментар