Китайци изкопираха протокола на Skype

Китайци изкопираха протокола на Skype
Очаква се да ги обявят за герои в страната си
15/07/2006
Китайски специалисти са успели да “кракнат” протокола на телефонната интернет услуга Skype, твърди блогът http://www.voipwiki.com/blog/. Те се свързали с неговия издател и направили демонстрация на Skype разговор, но не през оригиналния протокол, а с помощта на вече „клонирания” софтуер.
В момента протоколът e собственост на он-лайн аукциона eBay, който преди време закупи Skype за умопомрачителната сума от 2,6 милиарда долара и вече прилага бизнес модели, с които да извлече печалби от инвестицията.
Компании, които искат да предлагат Skype съвместими продукти и услуги, трябва да получат разрешението на eBay. За разлика от Skype, подобна услуга – Google Talk е отворена за разработчиците на софтуер. Ако китайците отворят протокола и го лецензират на други компании, това ще доведе до появата на много нови приложения за интернет телефония, дори по-добри от тези за Skype.
Според информацията в блога, кракерите не са нарушители, тъй като в Китай протоколът не е признат за легален и не е защитен с патент, дори е забранен в някои региони. Телекомите не гледат с добро око на американския Skype, който им бърка в джоба, но биха насърчили местни таланти, които да развият подобна технология и евентуално биха я лицензирали. Даже се очаква кракерите да бъдат обявени за герои в Китай.   

Коментари по темата: „Китайци изкопираха протокола на Skype”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    2016

Коментар