Политици в САЩ искат забрана на Интернет хазарта

Политици в САЩ искат забрана на Интернет хазарта
Според експерти, по-разумната мярка е регулиране на 12-милиардната индустрия чрез данъци. Това обаче изисква международни закони
15/07/2006
Дебати за забрана на интернет хазарта разгорещиха американския конгрес през последната седмица. Сенатът умува дали трябва да се забрани на хората да използват кредитни карти или други начини на плащане, за да играят в онлайн казина.
Законодателството планира да декларира интернет хазарта като напълно нелегален. Вследствие паричните трансфери към заложни сайтове ще бъдат прекъснати и в сътрудничество с интернет доставчиците достъпът до игрални сайтове ще бъде блокиран.
Според републиканците, лекотата, с която се осъществява хазартът по мрежата, го прави по-опасен от класическия му модел. Фактът, че само с няколко клика с мишката и картите са на масата, без да е необходимо време, средства и организация за уикенд в Лас Вегас, например, прави губенето на пари по-лесно, а играчите се пристрастяват по- силно.
От друга страна критиците на евентуалния закон не вярват в неговата ефективност. Според тях, регулиране на 12-милиардната индустрия чрез налагането на данъци е по-удачният вариант. Тук обаче се намесва и американската игрална асоциация, според която главните офиси на почти всички игрални сайтове са извън САЩ, но половината от клиентите са именно американци.

На мушка: Интернет хазартът
Мотиви
Според американски конгресмени, лекотата, с която хората залагат он-лайн, прави по-опасен този бизнес от класическия му вариант в Лас Вегас
Предложение
Със закон да бъде забранен Интернет хазарта
Алтернатива
Вместо да се забрани, по-добре бизнесът с он-лайн залагания да се регулира с данъци

Евентуален закон, действащ на територията на САЩ, не би могъл да осигури събиране на данъци, което прави подобна идея почти невъзможна за реализиране.

Някои експерти смятат, че унищожаването на спортните залагания, казина и игри с карти онлайн ще популяризира конните състезания, чиято легалност в и извън мрежата е непоклатима, благодарение на различни актове, първите от които датират още от 70-те години на миналия век.
Хората, свикнали да играят интерактивно, бързо ще навлязат в света на конните състезания – единственото легално място за залагане, посочват специалистите. Подобни аргументи обаче не са убедителни, предвид огромните възможности за нови развлечения, които предлага Интернет, макар и някои от тях да са рискови. Но дали рискуваш в казино в Лас Вегас или стоейки пред компютъра у дома, е въпрос единствено на личен избор, смятат застъпниците на он-лайн залаганията. 

Коментар