Японци ще теглят с въже космическия боклук

Японски учени започват експерименти за почистване на космическия боклук от орбитата на Земята. За целта изследователите от Агенцията за аерокосмически изследвания  JAXA ще използват „електродинамична лента”, направена от тънки проводници от неръждаема стомана и алуминий.

Идеята е единият край на лентата да бъде прикрепен към някой от хилядите мъртви спътници или части от ракета, които кръжат из пространството около Земята и застрашават работното оборудване, пише GreenTech.bg.

Електроенергията, произведена от въжето чрез взаимодействието му с магнитното поле на Земята, се очаква да има забавящ ефект върху боклуците в космическото пространство, които следва да бъдат изтеглени във все по-ниска и по-ниска орбита.

В крайна сметка отломките ще влязат в земната атмосфера, изгаряйки безобидно, преди да стигнат до повърхността на планетата, уверяват учените. „Експериментът ще допринесе за развитие на метод за почистване на космическите отпадъци”, казва Масахиро Номи, доцент в Университета Кагава, който работи с JAXA по проекта.

Спътник, разработен от университета, се очаква да бъде изстрелян в космоса на 28 февруари – със специалното въже на борда. „В момента има две основни цели за тестването следващия месец – първо, да разпънем 300 метра лента в орбита и второ, да наблюдаваме прехвърлянето на електроенергия”, споделя Номи.

Повече от 20 000 парчета от старо космическо оборудване, включително и стари спътници, парчета от ракети и други фрагменти, кръжат безпомощно в орбита около Земята – в ивицата на височина 800-1400 км над повърхността на планетата – със страхотна скорост. Тяхното присъствие причинява проблеми за космическите учени, които се опитват да им попречат да се сблъскват с функциониращото космическо оборудване, заради огромните щети, които могат да причинят.

Коментари по темата: „Японци ще теглят с въже космическия боклук”

добавете коментар...

  1. Учителят на Деян

    Деянчо, Слаб ( 2 )!

    Стотици метеорити изгарят в атмосферата ежедневно, а изгарянето на падащия боклук ще е несравнимо по-малко!

  2. Деян

    Абе не знам колко ще е безобидно това изгаряне… ще отнема от кислорода

Коментар