Япония ще улавя слънчева енергия от космоса

Япония разработва иновативна система за събиране на слънчева енергия от космоса. Централите ще се състоят от геостационарни спътници на 36 000 километра над Земята, ще събират енергия и ще я изпращат на планетата под формата на лазерни лъчи или микровълни, съобщи GreenTech.bg.

Засега японското правителство и неговата космическа агенция JAXA не са напълно сигурни кой е най-добрият начин за предаване на тази енергия на дълги разстояния. Но чрез провежданите в момента наземни експерименти специалистите се надяват да научат повече по темата.

Имайки предвид досегашния соларен бум в Япония, новият проект изглежда като следващата логична стъпка в соларните проекти на страната. Макар че са налице редица технологични предизвикателства, които трябва да бъдат решени, за да се приложи идеята, резултатите до момента са доста обещаващи.

Проектът официално е преминал от фазата на чистата концепция към етапа на създаване и демонстриране на необходимите технологии. Като цяло в JAXA очакват системата да бъде готова за практическа употреба през 2030 година.

Своевременно, НАСА изследва подобна система в момента и се надява да изпрати прототип в космоса до 2025 г. Но на фона на последните събития в САЩ, когато всички агенции са изправени пред огромни съкращения на финансирането, ще бъде интересно да се види коя страна ще успее първа да вкара в действие космическите си соларни системи.

Коментари по темата: „Япония ще улавя слънчева енергия от космоса”

добавете коментар...

  1. Dragon

    Може да се вижда смешно на повечето драскачи тук, но това е бъдещето за получаване на енергия. Какъв ще бъде каналът по който ще се предава енергията от геостационарната орбита до станцията на земята, още не е уточнено. Само ще подскажа, че Япония предвижда до 2050 година да изведе космически асансьор. Тогово може да се помисли и за свръхпроводяща линия. Освен това може да се помисли генерираната енергия да се използва “на място”. Получаването на свръхчисти материали е пример за това. Бих препоръчал на всички критикуващи да помислят как бихме могли ние да се включим в този процес по усвояване на слънчевата енергия, вместо да плачем, че цената на тока непрекъснато се повишава. А може би някой има финансов интерес да не се работи в тази посока?

  2. Карпузлито

    Тогава вече ще почнат да ни пържат като пилета на грил! Все по-бързо отиваме към своя край!!!

  3. maj maj

    новото супер оръжие

Коментар