Панамци обвиняват САЩ в хакерство

Хакери сринаха уеб сайта на Националната асамблея на Панама и за кратко сложиха американския флаг на страницата. Това става 4 месеца, след като законодателната власт избра за свой лидер човек, обвинен в убийството на американски войник.
Според пожелали анонимност представители на асамблеята, на които се позовава news.yahoo.com, сайтът www.asamblea.gob.pa е сринат още от 9 януари, когато за кратко там се появило знамето на САЩ. Атаката почти сигурно идва от Щатите, твърдят от анонимните източници.
През септември Педро Мигел Гонзалез бе избран за президент на панамската законодателна власт, въпреки че САЩ настояваха за неговото екстрадиране, тъй като той бе обвинен през 1992 година за убийството на сержанта от американската армия Зак Ернандез. Неговата кандидатура беше силно оспорвана от Вашингтон, откъдето предупредиха, че този ход ще наруши връзките между двете държави.
Изтъкнати US конгресмени, включително и сенатор Хилари Клинтън, обещаха да не ратифицират все още неуредената сделка за свободна търговия между САЩ и Панама, освен ако Гонзалез не бъде свален от поста си.
Уеб сайтът се срина на “Martyr’s Day” в Панама, когато страната почита паметта на загиналите около 20 души през 1964 година по време на сблъсъците между антиамерикански настроени протестиращи и войници, изпратени в Зоната на панамския канал, който тогава бе под контрола на САЩ.
Щатите свалиха генерал Мануел Нориега от власт през 1989 година, но върнаха канала на Панама в началото на века и през последните години влиянието на САЩ в страната намаля много.

Коментар