Lenovo въвежда мощни работни станции у нас


Първите графични работни станции за интензивни натоварвания, проектирани изцяло от Lenovo, вече са достъпни на българския пазар. Компанията въвежда напълно нова, отделна продуктова линия, която не се явява наследник на решенията на IBM, чийто РС бизнес Lenovo придоби преди три години, стана ясно на пресконференция днес в София.
 
Линията ThinkStation включва два модела станции – еднопроцесорните S10 и двупроцесорните D10, достъпни в най-различни конфигурации. D10 дебютира у нас почти едновременно със световния анонс на модела, който се състоя вчера, 22 януари, уточни Радослав Воденичаров, генерален мениджър на Lenovo за България.
 
Новите работни станции на Lenovo са насочени към приложения от рода на проектантските CAD/CAM системи, инженерния дизайн (EDA), работата с цифрово съдържание (DCC), за симулации в енергийната промишленост, за нуждите на финансовите институции и др.
 
Моделите S10 покриват изискванията на приложенията от входно ниво, докато D10 са проектирани да поемат най-високи натоварвания. Всички станции са сертифицирани за работа с известните професионални приложения и отговарят на последните стандарти за опазване на околната среда, вкл. EnergyStar 4.0 и RoHS.
 
Машините се доставят с предварително инсталирана операционна система Windows Vista, като е осигурена поддръжка също за Windows XP и RedHat Linux, стана ясно на пресконференцията. В комплект с тях идва и набор от софтуерни продукти на Lenovo, целящи да улеснят потребителя в поддръжката на системите, вкл. за инсталиране, ъпдейти, сигурност и защита, бекъп, LAN управление и др.
 
Линията ThinkStation използва процесори Intel Core 2 Duo, Quad и Extreme, а паметта от тип DDR3 може да достигне обем от 64GB. Конфигурациите включват твърди дискове SATA и SAS с капацитети до 750GB и поддръжка на RAID масиви 0, 1, 5 и 10. По отношение на графиката, Lenovo залага на решенията на Nvidia.
 
Цените на ThinkStation започват от 1699 лева за модел S10 в конфигурация с процесор на 3GHz, памет 2GB, твърд диск SATA 250GB, записващо DVD устройство и с предварително инсталирана Vista Business. Гаранцията на машината е 3 години, уточниха от Lenovo. В зависимост от конфигурацията, цените на моделите могат да достигнат 5000 лева и нагоре.
 
Междувременно Lenovo атакува потребителския сегмент с нова линия лаптопи IdeaPad. Първоначално компанията ще ги предлага в 14 страни по света, вкл. САЩ, а в Европа – засега във Франция и Русия. Линията включва три модела, от които единият е 11-инчов. По-стандартният, 15-инчов IdeaPad ще се продава за около 800 долара.
  
Наскоро Lenovo сключи договор с полското правителство, който предвижда откриване на завод за производство на лаптопи. Предприятието ще бъде базирано в Легница и ще осигури работа на 1000 души. Lenovo има европейски завод и в Унгария.
 
През тази година на компанията предстои да се раздели с логото на IBM в своите продукти, като се очаква това да стане по-рано от предвидения срок.

Коментар