Microsoft поставя финансови рекорди

Microsoft отчете рекордни резултати за последното тримесечие

Microsoft отчете рекордни резултати за последното тримесечие

Microsoft отчете рекордни приходи от 24,5 милиарда долара за последното тримесечие (второ на финансовата година). Резултатът е с 14% по-висок спрямо същия период на предходната година.

Приходите на Microsoft превишават прогнозите на анализаторите, които очакваха резултат от $23,7 млрд. за тримесечието. Чистата печалба на софтуерния гигант възлиза на $6,56 млрд., или 78 цента на акция, в сравнение с $6,38 млрд., или 76 цента на акция година по-рано. Оперативната печалба е нараснала с 3% до $7,97 млрд.

През тримесечието Microsoft е продала 7,4 милиона геймърски конзоли Xbox, като 3,9 млн. са от новия модел Xbox One, а останалите 3,5 милиона – Xbox 360. Нараснало е и търсенето на таблета Surface – приходите от него достигат $893 млн., в сравнение с $400 млн. за предходното тримесечие.

Рекордните финансови резултати на Microsoft идват в момент, когато компанията търси нов главен изпълнителен директор. Настоящият CEO Стив Балмър е в оставка и изчаква избора на своя наследник, за да се пенсионира.

Сред спряганите имена са Алън Мълали (генерален директор на Ford), Тони Бейтс (бивш ръководител на Skype), Стив Моленкопф (оперативен директор на Qualcomm), Ханс Вестберг (CEO на Ericsson) и мениджъри от самата Microsoft.

Коментар