Google ще даде $2,7 млн. за хакване на Chrome OS

Chrome OS ще бъде подложена на сериозно хакерско изпитание през март

Chrome OS ще бъде подложена на сериозно хакерско изпитание през март, на конференцията CanSecWest

Интернет гигантът Google е приготвил общо 2,71828 милиона долара за спецове, които успеят да пробият операционната система Chrome OS.

Шанс да спечелят тези пари хакерите ще имат на конференцията CanSecWest през март, по време на която ще се проведе състезанието Pwnium, съобщи блогът на Google.

Четвъртото поред издание на надпреварата, Pwnium 4, ще се фокусира върху Chrome OS. Всеки, който компрометира системата в режим „гост” или като логнат потребител през уеб ще получи $110 000. За по-сложни пробиви е предвидена награда от $150 000.

За разлика от предишни издания на Pwnium, сега Google ще даде бонуси за особено впечатляващи или изненадващи екплойти. Участниците в хакерското състезание ще могат да избират измежду два хромбука, на които да тестват възможностите си – Acer C720 Chromebook (Intel Haswell) и HP Chromebook 11 (ARM). Досега експериментите се провеждаха само на интелски хромбуци.

Всеки софтуер, включен в инсталацията по подразбиране, може да се използва за целите на атаката, уточняват от отдела по сигурност на Google. Компанията приема заявки за участие в състезанието до 10 март на адрес security@chromium.org.

Що се отнася до точността, с която е прецизирана наградата – $2,71828 милиона, от интернет гиганта уточняват, че това число се явява приблизителната стойност на математическата константа „е”.

Коментар