Intel и AMD запазиха статуквото при процесорите

Глобалните продажби на процесори за PC-та поставиха рекорд през четвъртото тримесечие на миналата година. Стабилните средни продажни цени допринесоха за увеличение и в общите приходи на доставчиците, отчетоха анализаторите на пазара.
В пазарните дялове на двата най-големи вендора на този пазар, Intel и AMD, не се отчита значителна промяна през последното тримесечие на 2007 година. Продажбите са се увеличили с 8.5% през Q4 и са достигнали рекордно ниво за второ поредно тримесечие, казват от IDC. Заедно, ръстът в продажбите и стабилните средни продажни цени са довели на увеличение в общите приходи на пазара от 9.6%, достигайки $8.7 милиарда.
Дяловете на AMD и Intel на пазара за чипове почти не са се променили. Според данните на IDC, Intel е отчел увеличение на дела си с 0.4% през Q4, обхващайки 76.7% от пазара, докато AMD отчита спад от 0.4% и пазарен дял от 23.1%.Тези числа съвпадат с дяловете на компаниите от второто тримесечие на 2007 година.
Продажбите на сървърни процесори са изригнали през последните три месеца на 2007, отчитайки ръст от 17%, казват от IDC. Продажбите на мобилни процесори, вкл. за лаптопи и таблетни PC-та, са се увеличили с 10.3%, а продажбите на чипове за десктоп системи са нараснали с 6.5%.
Процентът на продадените процесори от среден и висок клас се е увеличил за сметка на чиповете от нисък клас, констатира IDC. Така например, в сегмента на десктопите високият и средният клас процесори представляват 87.1% от продадените чипове, което е ръст от 2.5% в сравнение с предното тримесечие.
Средните продажни цени са били устойчиви през Q4, тъй като продажбите на сървърни и мобилни процесори, които са по-скъпи от десктоп чиповете, са нараствали с по-бързи темпове. Освен това продажбите на чипове от среден и висок клас са се увеличавали по-бързо, отколкото тези на продуктите от нисък клас.
IDC отдава заслугата за продажбите на продуктите от висок клас на агресивната ценова конкуренция между доставчиците, които представиха нови продукти през Q2 на миналата година, както и на търсенето на повече мощни компютърни конфигурации за Windows Vista.
Общо, за цялата минала година продажбите на PC процесори са се увеличили с 12.6% в сравнение с 2006, а приходите са нараснали с 1.7% на $30.55 милиарда, съобщава IDC. Несъответствието в двата процента се дължи на спадовете в цените, които белязаха началото на 2007 година.
Анализаторите очакват продажбите на мобилни процесори да продължат да растат с двуцифрени проценти и през 2008 година и да надминат чиповете за десктопи през 2009.

Коментар