3D принтер печата къща за 24 часа

Принтерът може да построи само скелето на сградата, а врати, прозорци и инсталации ще се монтират от жива сила

Принтерът може да построи само скелето на сградата, а врати, прозорци и инсталации ще се монтират от жива сила

Гигантски 3D принтер може да отпечата всички блокове за изглаждане на къща само за едно денонощие. Машината е създадена от професор Бехрок Кхошневич от Университета на Южна Калифорния.

Принтерът е оборудван със специална дюза за наливане на бетон. Целият процес се синхронизира с компютър, а технологията за изготвяне на блоковете се нарича Contour Crafting.

Новият 3D подход може да промени строителния бранш. Някои експерти дори го определят като революционен, пише BusinessInsider.com.

Огромният 3D принтер ще се придвижва по релси и ще налива циментов разтвор в блоковете на конструкцията, според заложен в него компютърен модел. Сам по себе си, принтерът може да построи само скелето на сградата, а врати, прозорци и инсталации ще се монтират от жива сила.

Разработчикът твърди, че 3D принтерът може да намали общата цена за строителство на сградата. Освен това ще бъдат улеснени плановите ремонти и възстановяването след природни бедствия.

Проектът се намира все още в етап на тестове. Кхошневич вярва, че 3D принтерът няма да лиши хората от работа, а по-скоро ще бъде спомагателно средство, което ще облекчи труда им.

Нещо повече, новата технология може да разкрие допълнителни работни места за специалисти, които ще я обслужват и управляват. Не на последно място, принтерът ще намали значително времето за построяване на сгради.

 

Коментар