Първият космически кораб набира пасажери

Скоро космическият кораб SpaceShipTwo ще приеме на борда първите си пасажери. Машината беше представена тази седмица в Ню Йорк от Virgin Galactic, аерокосмическото поделение на Virgin Group.

До юни космолетът ще направи 50 изпитателни полета из високите слоеве на атмосферата. SpaceShipTwo ще разхожда в орбита заможни жители на Земята, които търсят нови предизвикателства.

Работите по проекта вече взеха жертви. При изпитанията през юли миналата година взрив в един от двигателите отне живота на трима работници от компанията Scaled Composites. Вече 200 души са си купили билети за полети през 2009 година, по данни от Virgin Galactic.

Преживяването, съпроводено с немалка доза риск, ще струва на първите ентусиасти по $200 000. Очаква се обаче цената да падне на $100 000, а по-късно дори до нищожните 20 хиляди долара.

SpaceShipTwo ще се издига на височина 110 км, където е формалната граница между атмосферата на Земята и космическото пространство. Полетът ще продължава около два часа и половина, в шест минути от които пасажерите ще бъдат в състояние на безтегловност.

Коментар