Google продаде Motorola на Lenovo за $2,9 млрд.

Motorola Mobility преминава в ръцете на китайския ИТ гигант Lenovo

Motorola Mobility преминава в ръцете на китайския ИТ гигант Lenovo

Трусовете на мобилния пазар продължават. След очакваната сделка Microsoft-Nokia дойде изненадващ ход от страна на Google – интернет гигантът продаде Motorola Mobility на Lenovo, стана ясно късно снощи.

Най-големият производител на компютри в света ще плати 2,91 милиарда долара за производителя на смартфони. Целта на Lenovo е повече от ясна – компанията търси бърз успех на международния пазар, а Motorola е именно този глобален бранд, който ще изведе китайския производител на нова орбита при смартфоните.

Google ще получи $660 милиона в кеш и $750 милиона в акции на Lenovo, съобщи интернет гигантът. Останалите $1,5 милиарда ще бъдат платени в рамките на тригодишен период. Lenovo придобива бранда Motorola, портфолиото от устройства, вкл. Moto X  и Moto G, и 2000 патента. В същото време Google ще запази контрола върху повечето патенти на Motorola, придобити с покупката на компанията преди няколко години.

Сделката дава на Lenovo глобално разпознат бранд при смартфоните, докато Google се освобождава от бизнес, който влошаваше рентабилността му. Компанията на Сергей Брин и Лари Пейдж купи Motorola Mobility за $12,5 милиарда долара през 2012 г., като мнозина смятаха, че Google цели преди всичко да придобие патентното портфолио на Motorola.

Google се опита да съживи бизнеса на Motorola с уникални нови устройства като смартфона Moto X, произведен в САЩ, както и с ултра-евтиния Moto G, насочен към развиващите се пазари. За последното тримесечие обаче Motorola донесе на Google загуба от $248 милиона.

Коментар