Android притисна сериозно iOS при смартфоните

Влиянието на Android на пазара за смартфони нараства, показват данните за продажбите

Влиянието на Android на пазара за смартфони нараства, показват данните за продажбите

Близо 1 милиард смартфона са продадени в света през 2013 година, по данни на анализаторската компания Canalys. Това е ръст от 44% спрямо предходната 2012 г.

Основният извод от проучването е, че влиянието на Android нараства. Продадени са общо 785 милиона Android устройства, или 79% от всички доставки на смартфони през годината.

За сравнение, през 2012 г. делът на Android се измерваше с 68%. В същото време делът на епълската iOS намалява от 20% до 15%, въпреки ръста в продажбите до 154 млн. устройства.

Microsoft празнува малка победа. През миналата година продажбите на Windows Phone устройства са достигнали 32,1 милиона броя. Делът на платформата вече е 3% от общия пазар на смартфони, като ръстът идва най-вече от устройствата Nokia Lumia.

Именно Windows Phone бележи най-висок ръст при операционните системи за смартфони (69%). На второ място по този показател е Android с 54%, следвана от iOS със 7%. Продажбите на Blackberry OS изостават с една трета от тези на Windows Phone, докато в предходната година канадската мобилна платформа беше пред своя конкурент за третото място.

Коментари по темата: „Android притисна сериозно iOS при смартфоните”

добавете коментар...

  1. :o)

    Колега, ти си огледалния ми образ бе 🙂

    Много смислен коментар.
    Особенно за насила натиканите при всеки производители УинБоз Фоун 🙂

  2. (o:

    Само не мога да разбера как така Андроид постига 80% дял за поне 3-ти път, но за пореден път е изключителна новина.

    Също, никога не се споменава в комбинация с факта, че iOS тотално доминира в трафика от мобилни устройства, включително online покупки на стоки от всякакъв тип, не от AppStore (където също доминира като приходи, всъщност).

    Според ABI Research, 25% от доставените Андроид устройства са разклонени (forked) версии на операционната система и са доставени без Google услуги като карти, gmail и останалите. Ако прочетете изискванията на Google за брандиране на устройства като “Android”, ще разберете, че тези устройства не отговарят на критериите, точно заради липсата на услугите на Google.

    Като споменах Китай, не мога да не добавя, че там почти никакви услуги на Google не се ползват, имат си Baidu. И в този ред на мисли, тоталната Android доминация на този пазар не носи абсолютно нищо на компанията.

    Относно Windows Phone, само ще спомена факта, че за пореден път устройствата се продават сериозно на загуба.

Коментар