ЕС одобри най-голямата покупка на IBM

IBM спечели одобрението на Европейския съюз за най-голямата покупка в своята история – придобиването на компанията за “business intelligence” (BI) Cognos за $5 милиарда в кеш.
Представители на ЕС, съблюдаващи спазването на антитръстовите закони, заявиха, че сделката няма да попречи на конкуренцията в индустрията на Стария континент. На новия дял на IBM на пазара за бизнес анализи ще бъдат противопоставени няколко много силни конкурента, които ще предлагат други алтернативи на потребителите, писа siliconvalley.com.
Софтуерът “business intelligence” помага на големите организации да събират данни, които могат да бъдат използвани за създаване на различни модели, отнасящи се до финансови удари, промени в персонала или маркетингови ходове.
През последните години IBM направи много покупки на различни фирми с цел да попълни своето софтуерно портфолио, тъй като именно софтуерът генерира значителни маржове на печалба.
Cognos ще се слее с отдела на IBM за софтуер за информационно управление. Канадската фирма е основана през 1969, а нейните служители наброяват 4000 из целия свят. През миналата фискална година Cognos е отчела приходи от $979 милиона и чиста печалба от $116 милиона.

Коментар