Nissan създаде 1,4-литров двигател с 400 к.с.

На всеки килограм от двигателя се падат 10 конски сили (снимка: Nissan)

На всеки килограм от двигателя се падат 10 конски сили (снимка: Nissan)

Японският производител на автомобили Nissan създаде усъвършенстван бензинов двигател с обем 1,4 литра и мощност 400 конски сили. Наречен DIG-T R, двигателят ще се използва в тестовия болид ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car) по време на надпреварата за спортни коли и прототипи „24 часа на Льо Ман”.

Турбо двигателят има три цилиндъра и въртящ момент 380 нютон-метра. Честотата на въртене на коляновия вал достига 7500 оборота в минута. DIG-T R тежи 40 кг и има размери 50x40x20 см, съобщават от европейската централа на производителя.

На всеки килограм от двигателя се падат 10 конски сили – това, според Nissan, е повече отколкото при съвременните двигатели на автомобилите от Formula 1. За съжаление, японската компания не планира серийно производство на DIG-T R.

Двигателят ще се тества на болида ZEOD RC в двойка с електрически мотор, захранван от литиева батерия. Болидът е оборудван с 5-степенна скоростна кутия и регенеративна спирачна система. Опитът от разработката на новия двигател ще се използва в бъдещите масови автомобили на Nissan, уточняват от компанията.

Коментар