Митниците вече общуват по електронен път с ЕС

Вчера успешно приключиха тестовете на нови модули на Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС), съобщиха от пресцентъра на Агенция Митници. Става въпрос за връзка на модулите TARIC (Митническа тарифа на ЕС) и TQS (Тарифни квоти на ЕС) със съответните системи на Европейския съюз.

Тестовете са проведоха под наблюдение на евроексперти, които потвърдиха способността на българските митници да обменят информация със страните-членки на ЕС. Основната задача на тестовете беше да се провери способността за изпращане на съобщения до Брюксел и получаване на отговори. Проектът е изпълнен предсрочно.

Модулите TARIC и TQS, представляващи ядрото на системата за управление на митническата тарифа (ITMS), осигуряват прилагането на общата митническа тарифа на Европейския съюз. Свързването на българските модули със съответстващите им европейските системи е от изключително значение както за България, така и за ЕС, предвид на бъдещите ни отговорности като външна граница на Общността.

Важността на системите се обуславя от това, че чрез тях България ще може да прилага общата митническа тарифа на Европейския съюз и ще се присъедини към общото европейско икономическо пространство. Това е причината експертите от ЕС да наблюдават много внимателно изграждането на българската система.

Изпълнението на проекта стартира в средата на миналата година с изпълнител полският филиал на френската компания Bull. Тя е изработила митническия софтуер на 8 от 10 страни-членки на ЕС, които се присъединиха през 2004 г.

Коментар