Видео сайт разреши DVD запис на филми от Интернет

Видео сайт разреши DVD запис на филми от Интернет
Технологията използва софтуер с вградена DRM защита
17/07/2006
Компанията Movielink, занимаваща се с разпространение на видеоматериали в интернет, съобщи в неделя, че скоро ще стане възможно филмите, които са свалени от официалния й сайт, да се записват в DVD формат. Това ще става благодарение на специален софтуер, който Movielink вече са закупили от Sonic Solutions.
В близкото минало холивудските филмови компании бяха твърдо против записването на филми на DVD-та. Основен проблем в случая е неконтролируемото пиратско разпространение на авторските материали, което може да последва. Затова досега се изискваше DRM (digital rights management) софтуерна защита, която да предотвратява копирането в DVD формат.
Sonic Solutions обаче твърдят, че техният софтуер идва с вградена DRM защита, която не позволява записването на множество копия на съответния филм.
Основният проблем, който новият софтуер ще разреши, е възможността потребителят, който е закупил филма он-лайн, да може да го гледа и на телевизионен екран, а не само на този на своя компютър, коментират специалисти.
Засега обаче услугата на Movielink е достъпна само на територията на САЩ.

Коментар