Sony договаря продажба на Vaio бизнеса

Бизнесът с персонални компютри носи загуби на Sony и компанията може да се отърве от него

Бизнесът с персонални компютри носи загуби на Sony и компанията може да се отърве от него

Японската корпорация Sony води преговори за продажба на бизнеса си с персонални компютри. Кандидат купувач е инвестиционният фонд Japan Industrial Partners, съобщи Nikkei.

Eвентуална сделка се оценява на 40-50 млрд. йени (394-492 млн. долара). Твърди се, че фондът ще създаде ново предприятие, което ще управлява бизнеса с компютри Vaio.

Напълно е възможно лаптопите с известната марка да изчезнат от пазарите в чужбина, но не и в Япония.

Засега няма официално потвърждение за сделка от страна на Sony. По повод появилите се информации, компанията заяви, че разглежда различни варианти за по-нататъшната съдба на бизнеса си с персонални компютри.

По-рано NHK съобщи, че Sony преговаря с Lenovo за създаване на съвместно предприятие. Това доведе до спад в акциите на китайската компания до 10-месечен минимум. Sony обаче опроверга информацията, наричайки я погрешна.

Бизнесът с персонални компютри носи загуби на Sony. Той е част от подразделението Mobile Products & Communications (MP&C), което продава и смартфони. Компанията призна, че през последното финансово тримесечие продажбите на РС са силно намалели.

Проблемите с компютърния бизнес, както и лошото състояние на бизнеса с телевизори принудиха анализаторите от Moody да понижат през януари кредитния рейтинг на японската корпорация.

Коментар