Нова версия на EnterpriseOne отразява промените в ЗДДС

Продажбите и финансите да се изследват на база потребителски характеристики

Продажбите и финансите могат да се изследват на база потребителски характеристики

Българската софтуерна компания ERP.BG пусна нова версия 2014/1 на своята система за управление на бизнеса EnterpriseOne. В нея са отразени промените в ЗДДС, добавени са множество нови функционалности, а редица предишни са значително подобрени. Разработчикът поставя акцент върху по-ефективното време на служителите, по-лесното споделяне на фирмени документи и сигурността.

Модулът „Офис дейности и CRM”, например, вече поддържа времеви карти (Timesheets) и само с натискане на един бутон в основния екран на EnterpriseOne може да се отчита изработеното време по дадена задача, да се следи нейното изпълнение и по този начин много по-добре да се контролира цялостната работа в дадена организация.

Чрез функцията „Автоматично намиране на свободно време” диспечерите по-лесно могат да преразпределят и пренасочват само с един клик на мишката свободното време на отделни или групи от служители за изпълнение на една или повече задачи. Модулът вече сам изчислява не само използваното време за дадена задача, но и процента на изпълнението й, като на базата на тези данни може по-точно да предвиди кога тя ще бъде приключена.

Подобрена е и HTML функционалността на имейлите, които се изпращат направо чрез EnterpriseOne. Служителите вече могат да персонализират подписите си и разполагат с много по-голям избор за форматиране, оцветяване и др.

По отношение на сигурността, ключово място в новата версия заема модулът „Конфигурируема система за динамична сигурност”. Той е изграден като разширение на текущата система за сигурност на EnterpriseOne и се комбинира с нея при определяне на правата за достъп. Създаден е така, че да не забавя работата на ERP системата дори при огромни размери на базите данни.

Чрез опция за задаване на сложни пароли се намалява възможността за неоторизиран достъп

Чрез опция за задаване на сложни пароли се намалява възможността за неоторизиран достъп

Сигурността в EnterpriseOne е подсилена и с опция за конфигуриране, която изисква от потребителите да задават само сложни пароли – това намалява възможността за неоторизиран достъп до фирмените си профили до минимум, когато се работи през интернет. Обратното – в защитен Windows Domain собствената система за оторизация на EnterpriseOne 2014/1 може да бъде изключена и паролите да се проверяват изцяло от Windows сървъра при логване на служителя на клиентската му машина, като така не се налага въвеждане на няколко пароли за достъп.

Във връзка с новостите в Закона за ДДС за 2014 г. в модула „Финанси и счетоводство” е интегриран режим на касова отчетност. След като отрази в досието на всяка фирма регистрацията за „касова отчетност”, системата записва в дневника по ДДС всички действия по дадена фактура – дата на издаване, дата на получаване, плащания по нея и др. Тези записи помагат да се извърши признаване на ДДС чак при плащане на фактурата, а не още при издаването й.

Промените за новите типове сделки в ЗДДС във версия 2014/1 са добавени в менюто за избор на „Тип сделка”. Те се документират автоматично в нови колони в дневниците по ДДС.

В модула „Продажби, POS и Business Inteligence” вече могат да се създават обобщени фактури за много поръчки, което е особено функционално за дневни отчети на POS терминали. Бонусните програми пък могат да се задават директно за цели групи, а не само за отделни продукти. Кубовете за бизнес изследване в тази версия поддържат сечения на данните, което позволява продажбите и финансите да се изследват на база потребителски характеристики.

Навсякъде в подсистемата „Логистика и производство” серийните номера вече се поддържат паралелно с партидните номера. При получаването на стока автоматично може да се генерира документ при разлики в количествата. Така операторът може да реши дали да изиска доснабдяване или да приеме доставката за окончателна.

Сред общите промени на версия 2014/1 е новият мулти-мониторен интерфейс, който позволява работа на няколко монитора. Тази функция е основно за диспечери, планировчици, началници смени, ръководители на екипи и други роли, на които се налага да следят много и различна информация едновременно. Въведен и нов изцяло режим за работа с чувствителни на докосване екрани на таблети и други устройства.

Коментар