Sony продава Vaio бизнеса, съкращава 5000 души

Sony предприе радикални ходове, за да се спаси от губещи бизнеси

Sony предприе радикален, но очакван ход, за да се спаси от губещия бизнес с персонални компютри

Sony съобщи официално, че ще продаде подразделението си за компютри Vaio, каквито информации се появиха в последните дни. Едновременно с това, компанията ще предприеме съкращения на персонал и мерки за връщане на рентабилността на бизнеса с телевизори.

Губещото подразделение за компютри Vaio ще бъде отделено в нова компания, собственост на фонда Japan Industrial Partners – съвместно предприятие на Bain & Co. и Mizuho Securities Co, като Sony ще запази 5% дял и ще прехвърли 250-300 служители в нея.

През март 2014 г. японската корпорация ще прекрати разработката и продажбите на устройства с марката Vaio, но ще продължи да оказва гаранционни и извънгаранционни услуги на клиентите. След продажбата на РС бизнеса си, Sony ще се фокусира върху смартфоните и таблетите Xperia.

Не се съобщава информация за стойността на сделката. По-рано Nikkei съобщи, че Sony ще продаде Vaio бизнеса за 50 милиарда йени, или $493 млн. Според анализатори, загубите на подразделението с персонал около 1000 души ще възлязат на 300 милиона долара за текущата финансова година, която приключва в края на март.

Sony съобщи също, че през юли 2014 г. ще прехвърли подразделението за телевизори в нова дъщерна компания, която ще се фокусира върху по-рентабилни продукти като моделите с 4К резолюция и устройства за развиващите се пазари. В резултат на тези мерки, след една година ТВ бизнесът на Sony трябва да стане печеливш, става ясно от официалното съобщение.

В рамките на обявената реорганизация ще бъдат съкратени около 5000 служители в двете подразделения – 1500 души от персонала в Япония и 3500 в чужбина. На съкращения подлежат работни места в производството, продажбите и администрацията.

Коментар