Moss FM радио се захранва с биологични соларни панели

Спретнато подредени саксии с мъх формират фото-микробна горивна клетка, която улавя електроните, генерирани по време на фотосинтезата, и ги конвертира в електричество

Спретнато подредени саксии с мъх формират фото-микробна горивна клетка, която улавя електроните, генерирани по време на фотосинтезата, и ги конвертира в електричество

Швейцарският дизайнер Фабиен Фелдер създаде първото в света радио, захранвано от растения. В разработката на Moss FM са участвали също учени от университета в Кеймбридж – д-р Паоло Бомбели и Рос Денис.

Спретнато подредени саксии с мъх формират фото-микробна горивна клетка, която улавя електроните, генерирани по време на фотосинтезата, и ги конвертира в електричество, дори когато е сумрачно или облачно. Въпреки че технологията е все още в начален стадий, екипът се надява, че тя ще стане търговски жизнеспособна след по-малко от 5-10 години, пише GreenTech.bg.

Фото-микробните горивни клетки, използвани в Moss FM, се формират от композит от водозадържащ материал, проводими материали и биологичен материал, отгоре върху които расте мъх. Десетте саксии, които захранват радиото с ток, са свързани с аноди, които събират електроните, генерирани от фотосинтезата, и катоди, където се консумират електроните. Външна верига свързва цялата система.

Фабиен Фелдер е конструирал радиото изцяло от изхвърлени материали и го захванал „като биохимически експеримент”, което позволява по-нататъшно проучване на фото-микробните горивни клетки. Разработката е забележителна не само защото е първото „растително-захранвано радио”, но и защото за първи път нововъзникващата технология се използва за захранване на нещо изискващо повече електроенергия от малък LCD дисплей.

Мъхът е бил предпочетен по редица причини. Той може да работи по-добре като фото-активен компонент, поради особености в процеса на фотосинтезата, а освен това намалява нивата на въглероден диоксид, подобрява качеството на въздуха, увеличава влажността и предоставя „визуално и осезаемо успокояващо преживяване”.

На този етап Moss FM улавя само около 0,1% от електроните, получени по време на фотосинтезата, но учените очакват, че този процент може да бъде подобрен с по-нататъшни изследвания и развитие на технологията.

Но дори и при това ниво на ефективност на технологията, според Фелдер, „ако 25% от лондончани зареждат мобилния си телефон средно в продължение на 2 часа всеки ден чрез мъх, ще се спести достатъчно електричество за захранване на малък град: 42 500 000 киловатчаса, икономисвайки 6,81 милиона лири и спестявайки 39 632 тона CO2 на година”.

Коментари по темата: „Moss FM радио се захранва с биологични соларни панели”

добавете коментар...

  1. Kondev

    Захранването с биологични соларни панели от мъх 🙂 Това е наистина любопитна информация! Споделям с вас още любопитни факти за соларните слънчеви панели – “http://3k-solar.bg/%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8/” . Надявам се да са ви интересени.

  2. sddasdcasdfe

    Ми да направят една специална саксия с дебела и куха стена на саксията и вътре да напъхат техниката нужна за извличане на енергия от растението и един нещо като USB кабел който се свързва с саксията при нужда за зареждане и да ги продават тея саксии. Другото което е на покривите на блоковете и копераците да направят градини и да дойдат да инсталират нужната техника за извличане на енергията и за тази енергия да плащат съответно хората в самия блок или коперация само за поддръжката на цветята и техниката когато обаче сега е безсмислено когато усъвършенстват повече самата техника примерно колкото да може да работят всички осветителни тела в цялата сграда това ще е напълно достатъчно.

Коментар