Шпионски сателит ще се разбие на Земята

Шпионски сателит е загубил мощност и постепенно се приближава към земната атмосфера, предупредиха от американското правителство. Апаратът ще навлезе в нея през февруари или март. Останките от сателита, ако се разбие на сушата, могат да поставят под риск околната среда и безопасността на хората, писа dailytech.com.
Вашингтон заяви, че се разглеждат всички възможности за решаване на проблема и, че не съществува сериозна опасност за хората. Още повече безопасното падане на сателити през последните години е станало нещо нормално и се следи от държавни агенции, казаха представители на правителството.
Особеното в този сателит е, че е по-голям от обикновените. Апаратът тежи около 10 тона и има размери на малък автобус.
Ако сателитът попадне в лоши ръце, това би било изключително опасно, тъй като в него се съдържа строго секретна информация, посочват от US правителството. По принцип, сателитите се направляват при падането си, за да се разбият в океана, където да погребат своите тайни.
Как сателитът е загубил мощност и какви точно са били неговите функции остава класифицирана информация, която не е достъпна за пресата и обществото. Бяха пуснати слухове, че задачата на сателита е била да следи и прави снимки на всичко от терористи до разрушителни урагани.
Сателитът използва за гориво Хидразин – токсичен безцветен течен химикал, който има миризма подобна на амоняка и е много опасен за човешкото тяло. Не се знае колко от него ще оцелее, след като сателитът влезе в атмосферата и след последващия сблъсък със земната повърхност.
Това е една от главните причини правителството на САЩ да обяви публично тази информация, за да предупреди хората за потенциалната опасност. Най-добрият сценарий би бил, ако резервоарът се счупи и изгори в атмосферата, оставяйки следа като на метеор.
В момента сателитът се намира в орбита около Земята на около 275 км от нейната повърхност. През миналия месец той се е приближил с 15-20 км, което показва, че скоро ще влезе отново в атмосферата на планетата.

Коментар