Ubuntu набира популярност в Китай

Ubuntu Kylin привлича китайските потребители, защото е изцяло оптимизирана за техните нужди

Ubuntu Kylin привлича китайските потребители, защото е изцяло оптимизирана за техните нужди

Китай иска да стане независим от Windows и Android – двете най-популярни операционни системи, съответно при компютрите и мобилните устройства.

Средството за постигане на тази цел изглежда е отворената платформа Ubunu. Разработчикът Canoniacal се опитва да предложи уникално протребителско изживяване, различно от това в екосистемата на Windows.

Отворената  ОС започва да се разглежда като алтернатива на Windows и Китай може да заложи именно на нея. Преди една година Canonical обяви дистрибуцията Ubuntu Kylin, предназначена специално за китайците.

Системата е проектирана на китайски език и включва редица специфични характеристики, съобразени с културата на тази страна. Нещо повече, Kylin е разработена съвместно с китайското министерство на индустрията и информационните технологии, което прави тази версия на Ubuntu много важна и за Canonical, и са самия Китай.

Първата версия на Ubuntu Kylin, пусната през април 2013 г., е свалена 400 000 пъти, а с излизане на второто издание през октомври, популярността на платформата превиши 1 300 000 сваляния, съобщи Canonical.

Това е внушителен успех, като се има предвид, че повечето потребители в Китай предпочитат да получат предварително инсталирана операционна система (в общия случай – безплатно) при покупка на нов компютър.

Ubuntu Kylin привлича с това, че е оптимизирана за нуждите на китайските потребители. Системата има напълно китайски потребителски интерфейс, китайски приложения и интегрира търсене на китайска музика от Baidu, китайски лунен календар, плъгин за времето и най-популярния офис пакет в страната – Kingsoft WPS.

В същото време, дистрибуцията Red Flag Linux, разработена по поръчка на китайското правителство, загуби поддръжка и на практика проектът бе прекратен. Това ще направи Ubuntu още по-привлекателна алтернатива на Windows, като се има предвид и очакваното спиране на поддръжката на Windows XP след 8 април.

Коментар