Кръгла маса ще дискутира детската сигурност в уеб

Кръгла маса по проблемите на детската безопасност в Интернет ще се проведе на 6 февруари от 10 часа в БТА. Инициатори на дискусията са Майкрософт, порталът Az-Deteto.com и фондация Благодеятел.
Гледни точки за безопасността в Интернет и добри практики ще представят от Майкрософт България, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), Министерството на образованието и науката (МОН) и Съвета за безопасен Интернет.
Участниците в Кръглата маса ще видят кратък откъс от филма “Сърфирам безопасно”, заснет като част от кампанията “Децата безопасно в Интернет”, и ще се срещнат с главния герой на филма – 12 годишният Илия. Гости на дискусията ще бъдат режисьорът на филма Андрей Хадживасилев и Виктория Керин, лице на кампанията и участник във филма.
В обсъжданията ще се включат също родители и представители на медиите, както и деца от 22 СОУ и техният учител Иван Драгов.
Кръглата маса е част от кампанията „Децата безопасно в Интернет”, която стартира в началото на декември 2007 г. Повече от 1700 деца са дали свое предложение за Осмо правило за безопасно сърфиране в Интернет, в допълнение на вече предложени седем.
Майкрософт предостави безвъзмездно образователна програма с интерактивни игри, чрез които децата усвояват основните правила за безопасно поведение в Интернет. Тя е достъпна за всички на адрес http://www.teacher.bg/.
Както е известно, образователните и благотворителни каузи вече са сред най-важните приоритети на самия Бил Гейтс, основател и лидер на Майкрософт. Третият по богатство човек на планетата, чрез своя семеен фонд изразходва огромни средства за развитие на образованието и в борбата срещу коварни болести в третия свят.
Преди броени дни Бил Гейтс се обяви за промяна на капитализма, като призова бизнеса освен за печалби, да мисли и за преодоляване на неравенството в света, а правителствата да подкрепят компаниите, ангажирани в тази кауза. 

Коментар