Популярен сайт за файлове пред затваряне

Един от най-популярните сайтове за хостинг на файлове, немският Rapidshare.com, може да приключи с бизнеса, съобщи TechCrunch.com. Решение на съда официално потвърди факта, че на хоста се поместват файлове, защитени с авторско право.
Rapidshare беше даден на съд от GEMA – немския аналог на американската асоциация на звукозаписната индустрия. Сайтът е обвинен в равнодушие към нарушенията на авторското право.
Делото приключи на 23 януари с победа на GEMA, като съдът постанови Rapidshare да поеме отговорността за поместване на сървърите си на нелегално съдържание от потребителите.
По-рано, дело от същия характер застави Rapidshare да премахне от сървърите си пиратските файлове. Сега обаче съдът изисква от немския сайт превантивни мерки срещу поместване на неговите сървъри на съдържание, нарушаващо авторските права.
Постановлението на съда означава, че хората на Rapidshare трябва да преглеждат всеки качван на сървърите файл, което на практика ще усложни толкова много работата, че е по-вероятно сайтът да бъде затворен.

Коментар