ЕС затяга контрола върху играчките

Нови правила на ЕС ще установят по-строги норми за безопасност на играчките, ще наложат повече отговорност на производители и вносители и ще засилят надзора на националния пазар, съобщиха от Европейската комисия.
„Здравето и безопасността на децата не подлежат на обсъждане и компромиси“, заяви комисарят по предприятията Гюнтер Ферхойген.
Комисията предлага нов закон за внасяне на редица промени. Потенциално опасните (канцерогенни) химикали ще бъдат забранени, а за някои опасни вещества като олово и живак ще бъдат въведени по-ниски граници.
Предвиждат се по-строги правила и задължителни предупреждения за малки съставни части, което ще помогне за предотвратяване на злополуките. Производителите ще трябва да предоставят подробна техническа информация за всички свои играчки, за да улеснят работата на органите по надзор на пазара. Ако не спазват изискванията за безопасност, производителите ще бъдат наказвани по-строго.
Ще бъдат забранени играчките, прикрепени към хранителен продукт по такъв начин, че за да се стигне до тях, храната трябва да бъде изядена. Видимостта на знака „CE“ също ще бъде подобрена.
Промените ще запълнят празнини в сегашните закони, които датират от 1988 г. Страните от ЕС са задължени да не допускат опасните играчки до магазините, но законът не е достатъчно гъвкав, за да следва темповете на развитие на продуктите и технологиите, отбелязват от Европейската комисия. Предлаганите правила премахват тези недостатъци.

Коментар