“Да на FOSS” протестира срещу наредбата на МВР

Протестно отворено писмо срещу наредбата на МВР за събиране на информация от потребителите на интернет, публикувана вчера в Държавен вестник, разпространи инициатива “Да на FOSS”.
Според лидера на инициативата Богомил Шопов, задържането на данни означава, че управляващите могат да се намесват в частния живот и личната кореспонденция на хората, без значение дали са заподозрени извършители на престъпление или не.
Наредбата постановява, че службите могат да събират информация от всеки потребител в Интернет за това с кого комуникира и какви средства използва за тази цел.

”Задържането на данни е политика, която безпрецедентно разширява правата на полицейско наблюдение. В същото време нарушава много от инструментите, гарантиращи човешките права в Европа, като Директивите за защита на данните и Европейската конвенция за правата на човека и Конституцията на Република България (член 34)”, пише в отвореното писмо.

Никъде в Европа не е проведено проучване, което да потвърди необходимостта от създаване на база данни от такъв мащаб и която да съдържа толкова поверителна информация за нуждите на борбата с тероризма, допълват от “Да на FOSS” – организация за отворен код, свободен софтуер и бизнес.

Накрая писмото призовава обществото да изрази своята нетърпимост към правила, които нарушават правата на гражданите и “съсипват устоите на всички ценности”, които са извоювани досега, като неприкосновеност на личните данни, цифрова свобода и независимост.

по темата: „“Да на FOSS” протестира срещу наредбата на МВР”

добавете коментар...

  1. Gost

    1984-а идва.

Коментар