Европарламентът блокира отпадането на роуминга

Влизането в сила на телеком пакета ще закъснее поне с една година, заяви Ивайло Калфин

Влизането в сила на телеком пакета ще закъснее поне с една година, заяви Ивайло Калфин

Приемането на новите правила за телекомуникационните услуги в ЕС беше отложено за неопределено време, след като гласуването във водещата парламентарна комисия беше блокирано снощи в Страсбург, съобщи евродепутатът Ивайло Калфин.

Европейската комисия предложи отпадане на роуминга и на допълнителните такси за международни телефонни разговори в Европа, както и първата европейска правна защита на отворения интернет и нови правила за инвестиции в сектора на далекосъобщенията. Очакваше се от 1 юли 2014 г. да отпаднат таксите за входящо повикване, а таксите за пренос на данни в роумниг в ЕС да поевтинеят със 67%. „След снощното решение на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика бъдещето на телеком пакета е несигурно. Намаляват шансовете той да бъде приет преди европейските избори, което означава, че влизането му в сила ще закъснее поне с една година”, коментира Ивайло Калфин, който е член на комисията.

По неговите думи, парламентарната комисия е попаднала в процедурен капан на депутатите от ЕНП, които са отказали да гласуват по предложенията по телекомпакета и по регламента, предвиждащ забрана на пластмасовите пликове, тъй като те били внесени само на английски език.

Калфин обясни, че това било предварителна договрка с докладчика на групата, за да се ускори приемането на законодателния пакет. „Тъй като положението с директивата за телекомуникационните услуги беше идентично, социалистите предложихме или да се гласува по двете, или по нито едно. Така се блокира гласуването”.

Приемането на двата текста е отложено за неопределено време, но докато законодателството за опаковките може да се придвижи напред и без мнението на комисията по промишлеността, то телеком пакетът остава блокиран, тъй като тя е водеща по приемането на законопроекта.

Целта на законодателното предложение за телекомуникационните услуги е да създаде единен европейски пазар на далекосъобщителни услуги. Заради липсата на общи норми, няма далекосъобщителна компания, която да работи в целия ЕС, а операторите и потребителите се сблъскват с различни цени и правила.

Коментари по темата: „Европарламентът блокира отпадането на роуминга”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Нещо ми е спрял часовника, никой не е учуден, хората вече се прозяват от скука…или “гарван гарвану око не вади”, т.е. плащай си … и си говори весело, безгрижно и щастливо, колкото си искаш, където си поискаш, само бецален да има.

  2. :o)

    Телекомите блокираха отпадането на роуминга

Коментар