БТК сваля цените от фиксиран към мобилен

БТК намалява цените на разговорите от фиксиран към мобилен телефон, считано от петък, 1 февруари, съобщиха от телекома. Решението на компанията е продиктувано от новите условия на пазара, след като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) задължи мобилните оператори да свалят цените за приемане на обаждане в мрежите си.
Според решението на регулатора, мобилните оператори ще намалят цените на едро на четири етапа. Същото ще направи и БТК за своите потребители. Така от 1 февруари минута разговор към мобилен телефон в мрежите на Мтел и Глобул ще струва с от 4 до 19 ст. по-малко, отколкото досега в зависимост от абонаментния план.
Към момента за клиентите на БТК най-ниска е цената за разговори към мрежата на vivatel, която ще остане непроменена, уточниха от телекома. Разговорите от БТК телефон към мрежата на мобилния оператор и сега се провеждат на цени с близо 1/3-та по-ниски от тези към останалите, заради подписаното през 2006 г. споразумение за взаимно свързване между двете компании.
Първият етап от въвеждането на по-ниските цени за разговори от фиксиран към мобилен телефон ще започне на 1 февруари и ще продължи до 1 юли. През този период цените ще паднат с 6% при силен и с 9% – при слаб трафик. Следващите намаления ще се случат на 1-ви юли и 1-ви декември тази година, както и на 1 юли 2009 г. Така през 2009 г. обажданията ще бъдат вече 37% по-евтини.
Към момента 5-минутен разговор от стационарен телефон при най-използвания план – БТК „У Дома 50” към мрежите на два от мобилните оператори струва около 2,90 лв. в часовете на слаб трафик. След 1 февруари цената на такъв разговор ще намалее с 25 ст., а на финалния етап през 2009 г. клиентът ще плаща само 1.80 лв. за целия разговор.
След последния доклад за България на Европейската комисия в частта „Телекомуникации” стана ясно, че страната ни оглавява списъка с най-високи цени за разговори от стационарни към мобилни телефони сред страните членки. Последва реакция на КРС, която инициира консултации с мобилните оператори за балансиране на ценовите равнища и след 4-годишен застой регулаторът предприе намаление на тези цени, припомниха от БТК.

Коментар