Китай ограничава онлайн видеото

В четвъртък Китай направи още една стъпка напред в затягането на Интернет контрола. Според новите закони в страната, онлайн видео споделянето ще се ограничи само до местните компании, писа msnbc.com.
Притеснени обаче от възможни негативни последици върху бързо нарастващата индустрия, регулаторите вероятно ще позволят на частните оператори да заобикалят някои от ограниченията. Целта на новите правила е засилване на цензурата, която се опитва да блокира разпространяването на опозиционни политически послания посредством Интернет, докато в същото време рекламира Мрежата като място за бизнес и образование.
Комунистическите лидери са особено загрижени относно неблагоприятни видео клипове, показвани онлайн точно преди Олимипийските игри в Пекин през август, с който проект правителството е изключително гордо.
Новите закони бяха обявени изненадващо на 29 декември, само четири седмици преди да влезнат в сила. Предполага се, че този неочакван ход се дължи на спешната нужда от по-голям контрол преди Летните игри.
Онлайн видеото се радва на невероятна популярност в Китай, която в момента разполага с Интернет население от 210 милиона души, като през тази година се очаква страната да надмине САЩ и да се превърне в най-голямата Интернет популация в света. Сайтове, като Tudou.com, 56.com и Youku.com твърдят, че имат по около 100 милиона посетители дневно, което се равнява с броя на зрителите на най-големите китайски тв канали.
Някои от тези сайтове предлагат цялостни телевизионни програми, но много популярни видео материали се правят от аматьори.
Понастоящем Китай прилага най-масовата система за уеб мониторинг и цензура в света. Правителството издаде цял куп от правила в отговор на възхода на блогове и други подобни трендове. От операторите се изисква да следят уеб страници, бюлетини и други интернет форми и да изтриват съдържание, за което се смята, че е подривна дейност.

Коментар