Firefox превзема още дял при браузърите

Делът на браузъра Firefox сред потребителите на интернет е нараснал през 2007 година, сочат най-новите данни на френската компания XiTi Monitor. Увеличението е за сметка на майкрософтския Internet Explorer, показва анализът.
През декември Firefox е имал 28% от браузърите, докато една година по-рано делът му е бил 23,1%, а още една година по-назад – 20%. За нарастващата популярност на браузъра най-голяма заслуга имат европейските потребители.
Лидер в употребата на Firefox е Финландия, където браузърът е на компютрите на 45,5% от потребителите. След скандинавската страна, Firefox е най-популярен в Словения с 44,6% и Полша, където “огнената лисица” ползват 42,4% от потребителите.
Същевременно делът на Internet Explorer през декември е намалял с 0,9% до 66,1%. По-малко от половината потребители на IE работят със седмата версия на браузъра, докато над 90% от тези на Firefox ползват втората версия.
Анализаторите очакват с излизането на третата версия на Firefox, неговата популярност да нарасне още. Само 2% от потребителите в Европа пък ползват браузъра Safari, а Opera се радва на 3,3% популярност.

Коментар