HP е отличникът на пазара за сървъри

Макар че продажбите на сървъри са нараснали с 2,1%, приходите падат с 4,5%

Макар че продажбите на сървъри са нараснали с 2,1%, приходите падат с 4,5%

Приходите от сървъри в световен мащаб изненадващо намаляха през 2013 година, на фона на еуфорията около „облака”. Макар че продажбите на машини са нараснали с 2,1%, приходите падат с 4,5%, сочи анализ на Gartner.

Виновен за спада е ограниченият корпоративен пазар, в частност този на RISC/Itanium Unix платформи. Само 0,01% е ръстът в продажбите в Северна Америка, докато Азиатско-тихоокеанският регион и Япония бележат ръстове съответно с 16,3% и 7.5%.

HP и Cisco са единствените доставчици, които бележат ръст през четвъртото тримесечие на 2013 г., докато IBM отстъпва с най-много. Като цяло, през периода октомври-декември продажбите са нараснали с 3,2%. Приходите от сървъри на HP за тримесечието възлизат на $3,8 милиарда, което отрежда на компанията от Пало Алто дял от 28,1% на световния пазар. Продажбите на лидера са нараснали с 8,7%.

Спадът в приходите на пазара за сървъри е изненадващ, предвид свиването на РС продажбите и ръста при мобилните устройства, които винаги са свързани, което означава нарастващи ресурси в центровете за данни, респ. сървъри. С навлизане на ARM машините, ситуацията на пазара за сървъри вероятно скоро ще се подобри.

Коментар